Trädgårdslandet hade vi tänkt skulle bli ett växelbruk med fyra odlingsplatser där vi kan flytta runt grödorna utan att utarma jorden. Dessutom hade vi hört att det finns sjukdomar som kan drabba grödorna om de odlas på samma plats om och om igen.
Grävandet satte vi igång under hösten 2014. För att få plats där vi hade tänkt att placera landet mätte vi in oss och satte snören runt ett område på nio gånger sju och en halv meter mellan det ursprungliga landet och äppelträden. Vi ville inte komma med landet för nära träden heller så att de skulle skugga för mycket eller konkurrera om vatten och näring.
Vår jord under gräsmattan består, efter ett tunt lager matjord som gräset sitter i, mest av lera. Vi har en klassisk lerjord, det fick vi nöja oss med.
För att få en djupare bädd att så i så har vi dubbelgrävt hela landet, alltså grävt med två spaddjup. Vi började med att flytta det bortersta materialet (gräsmattan och jord) till den närmsta sidan av landet. Detta för att sen kunna gräva igen "rännorna" och till sist putta ner det sista materialet, från den första grävningen, i den sista "rännan".
Sen började ett långt och mödosamt handgrävarbete där ett område på nära 70 kvm skulle grävas upp, dubbla gånger.
Dag som natt slets det, och det är tur att minst en av oss är redigt envis och inte rädd för kroppsarbete.
När vi grävde lade vi halvnedbrutna kvistar och grenar, som vi hittade i en hög i skogskanten på tomten, i botten under massorna. Vi tänkte att de dels kommer brytas ner på sikt och fungera jordförbättrande, men också att de hjälper till med dränering av jorden.
Arbetet med att gräva landet gick förvånansvärt bra och innan vintern och tjälen kom stod trädgårdslandet färdiggrävt. Då var det bara att vänta tills våren och odlingssäsongen skulle börja.
Känns bra tycker vi! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar